A romákat és a kisgyermekes anyákat éri a legtöbb diszkrimináció a munkahelyeken

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 10 ezer fő megkérdezésével készített kutatása szerint a roma származás tízszeres eséllyel jelent hátrányos megkülönböztetést, hiszen a roma munkavállalók már az állásinterjún akadályokba ütköznek, és be sem tudnak kerülni a munka világába.

A kisgyermekes anyákat és a romákat éri a legtöbb hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken, és gyakori az életkor miatti diszkrimináció is – derül az Egyenlő Bánásmód Hatóság legfrissebb felmérésnek eredményeiből, amelyet kedden hoznak nyilvánosságra.

Szabados Tímea szakmai vezető a Kossuth Rádióban elmondta: a 10 ezer fő megkérdezésével készített kutatás szerint a roma származás tízszeres eséllyel jelent hátrányos megkülönböztetést, hiszen a roma munkavállalók már az állásinterjún akadályokba ütköznek, és be sem tudnak kerülni a munka világába.

Kedvező változás ugyanakkor, hogy egyre több munkáltató tartja megbízhatónak, a cég iránt lojálisnak éppen a gyermekes, valamint a középkorú munkavállalókat, ami abból ered, hogy sokkal inkább szükségük van az állására, mint másoknak. Szabados Tímea kifejtette: a megkérdezett vállalatvezetők véleménye szerint „jobban lehet számítani a középkorú munkavállalókra, bár igaz, nehezebben tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, és kevesebb számítógépes ismerettel rendelkeznek, mint a fiatalabbak”.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szakmai vezetője a felmérés érdekességének nevezte, hogy a kelet-magyarországi régióban sokkal inkább elterjedtebb a rugalmas munkavégzés, mint Nyugat-Magyarországon, ahogy a magyar tulajdonban lévő vállalatok is nagyobb arányban biztosítanak rugalmas munkavégzési lehetőségeket, mint a külföldi tulajdonú vállalatok, holott külföldön mindez elterjedtebb, mint Magyarországon.

Forrás: www.hirszerzo.hu